Leuven Cultuur

Sint Pieters-kerk

De Sint-Pieterskerk is een imposant gebouw.

Maar de ambities van de Leuvenaars waren buiten alle proportie. Ze willen de hoogste kerk ter wereld bouwen.

De Sint Pieterskerk zou de meest prestigieuze kerk ooit worden. De bouw van de Sint Pieterskerk liep niet zoals gepland Toen men in de zestiende eeuw de eerste zeer hoge toren aan het bouwen was, stortte die gewoon in. De grond was gewoon te drassig.

En zo blijft de Onze-Lieve-Vrouwe-katedraal van Antwerpen met zijn 119 meter, en de Sint-Romboutstoren van Mechelen met zijn 118 meter net iets groter dan de Sint Pieterskerk van Leuven.

Later is dan er dan een en ander blijkbaar dan nog rondgebouwd.

De Sint-Pieterskerk is nu een gotische kerk, die eigenlijk gebouwd is rond de oude romaanse kerk.

Zo ziet de grote markrt met de Sint Pieterskerk en stadhuis er nu uit...

Wat niet lukte in het echt in Leuven, is nu wel digitaal gebouwd en wel door Ingenieur Yves Vanhellemont. Je kan dan zien hoe de Sint-Pieterskerk bedoeld werd... volgens de 'architect' Joost Metsys. Of hoe de Leuvenaars op een gegeven moment naast hun schoenen aan het lopen waren.

Centrale Bibliotheek

Op het Ladeuzeplein ligt de Centrale Bibliotheek, die je in kleine groepen tijdens het schooljaar gratis kunt bezoeken. Het is een speciaal gebouw dat stevig herinnert aan het oorlogsverleden. Een aanrader.

Voeg ons toe op facebook en blijf op de hoogte. Zo nu en dan posten we een leuk weetje over het vakantieverblijf en zijn omgeving. Ziehier een bizar weetje over de poetsvrouw van de Centrale Bibliotheek.

Groot Begijnhof

Groot is het zeker. Kom de sfeer van de dertiende eeuw opsnuiven. En beeld je in hoe dit begijnhof ter grote van een klein dorp vol ongehuwde 'religieuze' vrouwen/begijntjes liep.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Groot_Begijnhof_Leuven

Het stadhuis

Het mooiste Gotische stadhuis van België, vind je in Leuven. Het wordt door de Leuvenaars soms ook een koekjesdoos genoemd, omdat het zo sterk versierd is...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhuis_van_Leuven

Dirk Bouts & de Sint Pieterskerk

Dirk Bouts was een zeer toonaangevende kunstschilder (van de Vlaamse Primitieven). Het is een echte Leuvenaar: Hij woonde er, huwde er (in 1448), en had twee kinderen ( Dirk Bouts de Jongere en Albert Bouts) die ook kunstschilder werden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_Bouts

7 wonderen van Leuven

Ook aan te raden is op zoek te gaan naar de 7 wonderen van Leuven. Ze dompelen je onder in een ver en duister verleden. En de religieuze context en de mysterieuze namen geven er een extra cachet aan.

  1. De toren zonder nagels

  2. De klok buiten de toren

  3. Het altaar buiten de kerk

  4. De levenden lopen onder de doden

  5. De mensen gaan onder de wortels der bomen

  6. Het water dat stroomopwaarts stroomt

  7. De toren lager dan de kerk

Ter voorbereiding :

http://nl.wikipedia.org/wiki/De_7_wonderen_van_Leuven

Museum M

De ambities voor het museum M in Leuven zijn zeer groot. Ben je geïnteresseerd in musea, dan moet je dit als gast van vakantieverblijf Hageland zeker bezoeken. Het museum staat voor spannende en onverwachte combinaties van oude en actuele kunst. En ook het gebouw zelf is indrukwekkend : van de hand van Belgisch toparchitect Stéphane Beel. Het museum huisvest een historische collectie, maar er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Informatie over Museum M

Het museum werd geopend door twee prinsessen. Princes Mathilde en Princes Maxima. Omdat hun naam met een M begint.

Momenteel lopen volgende tentoonstellingen in museum M in Leuven: