Nieuws‎ > ‎

Tuinnieuws

Geplaatst 3 mrt. 2011 11:51 door vakantieverblijf hageland   [ 3 mrt. 2011 12:23 bijgewerkt ]
Het vakantiehuis en zijn tuin zijn nauw met elkaar verbonden. Als het weer beter wordt dan ga ik (en vele van onze gasten) op reis in de tuin. Zich verwonderen over wat er allemaal groeit.

Vorig weekend werden de druiven gesnoeid. (zo'n 40 tal stokken ). De traditie van het Hageland, de wijnstreek per uitstek  indachtig.  Nog net op tijd gesnoeid,  want het was al eind februari.

Hoe strenger je snoeit, hoe beter de druiven en hoe beter de wijn is.
Dit jaar is er  extra streng gesnoeid: drie tot vier knoppen per wijnstok.

Nu maar hopen dat de trossen ook echt beter zijn. Met minder last van  botritis. Of zoals de wijnbouwers van de streek zeggen: "last van 't rot". Ze krijgen alvast veel meer lucht en licht om te groeien.

"Eén van mijn drie rassen is  Phoenix, een druivenras met een dunne schil. In principe goed geschikt voor ons klimaat. Ook één met een zeer aangename muscat-smaak (als ze rijp zijn tenminste). En jarenlang als 'wonderdruif' aangeraden voor onze streek. Een probleemloze druif in theorie. De realiteit is veel moeilijker dan de theorie. En ook Orion (eveneens met druif met een aangename smaak) heeft er wat last van. Mijn derde ras (Sirius) weerstaat alles, maar smaakt dan wat minder... Tja een kwestie van emanente gerechtigheid zeker ?"

Met wat minder druiven per stok, is er wat meer plaats voor speciale groenten.
Een aangenaam bijeffect...

Comments