Nieuws‎ > ‎

Hagelandzomer

Geplaatst 29 mei 2011 00:47 door vakantieverblijf hageland   [ 29 mei 2011 01:48 bijgewerkt ]

Een initiatief voor de zomer 2011... 

Samen met Toerisme Hageland wordt er dit jaar de grootse zoektocht "Hagelanddag, een zomer lang" op touw gezet, met als thema's:

  •  Prinsen
  •  Heren
  •  Aartshertogen

Waar vind je de deelnamegids ?

Vakantieverblijf Hageland (Bergestraat 60 in Holsbeek) bied je de in pdf  de deelnamegids aan voor de Hagelandzomer (of de Hagelanddag die een maand lang duurt).

Een zomer lang Nederlandse cultuur in het Hageland?

Een initiatief voor de zomer 2011... Geschiedenis, & Nederlandse cultuur in Vlaanderen ?
Nederlanders kunnen in het gezellige België, en vooral dan nog in het Hageland verrast worden. Want het Hageland en Nederland liggen dichter bij elkaar als je zou denken. De betrokkenheid van het Huis Oranje-Nassau is zeer groot. Hartelijk welkom in ons vakantieverblijf, om deze onverwachte (?) kant van het Hageland mee te ontdekken. Vakantieverblijf Hageland, ligt (hoe kan het ook anders) in het Hageland. En vormt de ideale stek om ook de cultuur van de streek te ontdekken.
Vakantieverblijf Hageland, ligt in Holsbeek, in de Bergestraat 60. De leukste locatie om het  de cultuur van het Hageland te ontdekken.

Oranje boven in het Hageland

Zo blijkt bijvoorbeeld dat Zichem vroeger een stad was en acht Hagelandse dorpen omvatte, waaronder Bekkevoort. Bekkevoort viel onder het bewind van de Prins Van Oranje. De stad Diest was door haar ligging en banden met het huis Oranje Nassau geregeld het doelwit van belegeringen, plunderingen en verwoestingen en tussen 1701 en 1705 afwisselend door de Fransen, Hollanders en Spanjaarden bezet is geweest. Scherpenheuvel was op zijn beurt dan weer een belangrijke uitvalsbasis voor aartshertogen Albrecht en Isabella, onder wiens initiatief de basiliek werd gebouwd en door de bedevaart Scherpenheuvel uiteindelijk belangrijker werd dan Zichem. In het Hof van Nassau te Diest, gebouwd door Hendrik III van Nassau-Breda, ontving de bekendste Heer van Diest, prins Filips-Willem van Oranje Nassau (de oudste zoon van Willem de Zwijger en Anna van Egmont gravin van Buren) meermaals zijn vrienden, aartshertogen Albrecht en Isabella, maar ook Keizer Karel zou er gelogeerd hebben. “Na de dood van mijn vader, Willem de Zwijger, werd ik Heer van Diest. Ik verbleef vaak met mijn echtgenote in het Hof van Nassau. Ik ontving er herhaaldelijk mijn vrienden,de aartshertogen Albrecht en Isabella”, liet Prins Filips-Willem van Oranje-Nassau optekenen. Hij ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw te Scherpenheuvel is ontstaan rond een Mariabeeldje, hangend aan een eik in een onbewoond gebied op het grondgebied van de stad Zichem in het hertogdom Brabant. De kerk werd gebouwd in de typische contrareformatorische bouwstijl, de barok. Zo werd Scherpenheuvel het katholieke antwoord op het protestantisme. De Vlaamse barok heeft bijzonder veel te danken aan de aartshertogen. Brueghel en Pieter-Paul Rubens waren vaak geziene gasten aan het hof van Albrecht en Isabella.

Cultuur, maar ook sportief (bijvoorbeeld met de fiets)

Fietsen langs eeuwenoud erfgoed, al rijdend vele leuke plekjes ontdekken ?  Of wandelen ? Of een autotocht ?
Het kan allemaal. Op onze downloadpagina vindt je de documentatie.

‘Hagelanddag… een zomer lang’

is een zoektocht die loopt elke dag, van zondag 8 mei tot zondag 18 september 2011. Je kan hele leuke prijzen winnen. Maar… ‘Hagelanddag, een zomer lang’ biedt nog zoveel meer. Naast de 3 wandelzoektochten, de fietszoektocht en de autozoektocht kan je tevens nog deelnemen aan onze fotowedstrijd. Neem enkele mooie kiekjes in de deelnemende gemeenten en maak ook hier kans op een prachtige prijs! Je maakt ook nog kans op leuke prijzen als je meedoet aan de stempelwedstrijd. Je vindt er alles over terug in onze gratis deelnamegids, die vanaf maandag 9 mei 2011 beschikbaar zal zijn! Deze gids biedt je bovendien een kalender aan van tal van interessante activiteiten in het Hageland. Kortom, een hebbeding.

(Gebaseerd op de site van Toerisme Hageland (http://www.toerismehageland.be).
Comments